Exprezidenta Mubaraka previezli z nemocnice do väzenia

18.04.2013 Celý región

Káhira (TASR) - Bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka previezli dnes z vojenskej nemocnice, v ktorej bol hospitalizovaný od konca minulého roka, späť do väzenia. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.
Premiestnenie Mubaraka nariadil v stredu generálny prokurátor na základe posudku lekárov po tom, ako exprezident na poslednom súdnom pojednávaní pôsobil zdravšie. Prevoz sa však oneskoril, pretože stovky stúpencov Mubaraka zablokovali večer cestu pred nemocnicou, uviedla štátna tlačová agentúra MENA.
Mubaraka (84) vlani v júli odsúdili na doživotie za spoluvinu na zabití viac ako 840 demonštrantov počas nepokojov v roku 2011, ktoré viedli k jeho zosadeniu. Verdikt však v januári egyptský najvyšší súd zrušil a nariadil nový proces.
Obnovený proces sa začne 11. mája. Pôvodne sa mal začať už minulú sobotu, čo však znemožnilo odstúpenie predsedajúceho sudcu, ktorú postúpil prípad inému súdu.
Mubarak strávil vo vyšetrovacej väzbe v prípade zabitých demonštrantov už dva roky, takže súd v pondelok rozhodol o jeho prepustení na kauciu. Vo väzbe však naďalej zostáva v súvislosti s inými obvineniami týkajúcimi sa korupcie.
 

Vyberte región